GELDERLAND - Van 28 augustus tot en met 8 september 2024 zijn de Paralympische Spelen in Parijs. Meer dan 4 duizend topsporters komen naar de Franse hoofdstad, voor het grootste evenement in de wereld voor sporters met een beperking. Van de 86 Nederlandse atleten komen er bijna 20 uit Gelderland.

Gelders talent in actie in Parijs

Voor iedereen die het wil, moet sporten in Gelderland mogelijk zijn. Met of zonder beperking. Want sport zorgt voor plezier, brengt mensen samen en het is goed voor je gezondheid. We zorgen ervoor dat talentvolle sporters (met en zonder beperking) de kans hebben om zich in hun sport te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op Sportcentrum Papendal in Arnhem, waar de nationale rolstoelbasketballers trainen. Zowel de selectie rolstoelmannen als -vrouwen strijden in Parijs om een medaille. In Gelderland worden talentvolle sporters door onze uitvoeringsorganisatie ‘Topsport Gelderland’ begeleid naar de top. Zo geven we geld aan het Multi Talent Centrum in Apeldoorn. Hier kunnen (talentvolle) sporters met een visuele beperking gebruik maken van hoogwaardige trainingsfaciliteiten in verschillende sporten. Op dit moment zijn dat: blindenjudo en Goalball (een balsport voor sporters met een visuele handicap), en op termijn blindenvoetbal. Met het programma ‘Talents 2 Paris’ ondersteunt ‘Topsport Gelderland’ een aantal talenten in voorbereiding op de Olympische – en Paralympische Spelen. Het Gelderse talent Zara Temmink (uit Doetinchem) komt bij de Paralympische Spelen in actie op de 100 meter atletiek.

Medaillewinnaars naar Gelderland

Na de Paralympische Spelen komen de beste rolstoeltennissers ter wereld naar Gelderland. De Wheelchair Tennis Masters zijn van 11 tot en met 17 november 2024 in Arnhem. De Nederlandse rolstoeltennissers zijn afgelopen jaren heel succesvol, met Diede de Groot als absolute kopvrouw. Ze won alle Grand Slams, een Paralympische gouden medaille, de European Para Championships en meerdere master-titels. Bij de Paralympische Spelen doen de Gelderse rolstoeltennissers Aniek van Koot (uit Winterswijk) en Jinte Bos (uit Zaltbommel) mee.

De volgende Gelderse sporters komen in actie op de Paralympische Spelen in Parijs:

  • Zwemmen: Lisa Kruger (Harderwijk)
  • Rolstoelbasketbal vrouwen: Ilse Arts (Wijchen), Mariska Beijer (Doorwerth), Bo Kramer (Arnhem), Ylonne Post (Arnhem), Xena Wunnenhoeve (Arnhem) en Carina de Rooij (Culemborg)
  • Rolstoelbasketbal mannen: Gijs Even (Arnhem), Matthijs Bellers (Nijmegen)
  • Atletiek: Lara Baars (Groesbeek), Zara Temmink (Doetinchem)
  • Rolstoeltennis: Aniek van Koot (Winterswijk), Jinte Bos (Zaltbommel)
  • Parawielrennen: Marieke van Soest (Nijkerk), Martin van de Pol (Apeldoorn), Tristan Bangma (Apeldoorn)


    "Voor iedereen die het wil, moet sporten in Gelderland mogelijk zijn: mét of zonder beperking."

    Want sport zorgt voor plezier, brengt mensen samen en het is goed voor je gezondheid. De Gelderse toppers die in actie komen op de Paralympische Spelen, zijn hét voorbeeld voor de nieuwe generatie. Ik kijk uit naar mooie sportprestaties. Waar we als Gelderland trots op mogen zijn!

    Helga Witjes
    Gedeputeerde sport