BRABANT/LIMBURG - In het Belgische Leopoldsburg start dinsdag 10 september de 11-daagse wandel estafette Vrijheidspad. Dit markeert het begin van het jubileumjaar 80 jaar vrijheid. Het evenement Vrijheidspad loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland.

De route volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat. Tweeëntwintig etappes gaan langs herdenkingsplekken en vieringen van 80 jaar vrijheid. Wandelend op het Vrijheidspad worden de littekens zichtbaar die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, doorwerkend op verschillende generaties en zichtbaar in het landschap. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de estafette en verhalen over oorlog en vrijheid te delen.

Vrijheidspad


Operatie Market Garden was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. De operatie vond plaats in september 1944 in de Belgische provincie Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Duizenden wandelaars treden met deelname aan het Vrijheidspad samen in de voetsporen van de bevrijders om verhalen, maar ook om de impact van deze historische gebeurtenis te delen. Al wandelend geven zij persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid aan elkaar door en reflecteren ze op actuele conflicten in de wereld. Verhalen uit 1944 en het heden worden ook online op vrijheidspad.org gepresenteerd tijdens de estafette. Het Vrijheidspad is zo’n 330 kilometer lang, maar wordt in tweeëntwintig etappes van ongeveer vijftien kilometer per etappe gewandeld over lands-, provincie- en gemeentegrenzen heen. Vanaf 9 juli kan iedereen zich inschrijven voor deelname op één of meerdere etappes via vrijheidspad.org.

Impact delen


Persoonlijke verhalen laten de effecten van oorlog zien. Denk aan dagboeken van militairen, ooggetuigen verslagen van burgers, verhalen vanuit het verzet, onderduiken en Jodenvervolging, heulen met de vijand, vluchten voor de vijand en het grijze gebied er tussenin. Allemaal verhalen die vanuit de impact ook een situatie van oorlog en conflict van vandaag de dag kan zijn. Neem een persoonlijk verhaal mee op het Vrijheidspad. Deel verhalen die motiveren om de vrijheid van vandaag te koesteren.

In de voetsporen

Op dinsdag 10 september start de wandelroute in het Belgische Leopoldsburg. Daar waar in 1944 de plannen voor Operatie Market Garden werden gepresenteerd en de grondtroepen zich verzamelden. Door Belgisch Limburg ontvouwt de route zich via onder andere Eindhoven, Uden en Grave door Noord-Brabant. In Nederlands Limburg start op 12 september, vanaf de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, een instroomroute naar de Vlagheide in het Brabantse Schijndel. Hier komen ook de wandelaars vanuit Vlaanderen samen aan.

Op de Vlagheide wordt op 13 september de start van 80 jaar vrijheid in Noord-Brabant gemarkeerd met de ouverture van het locatie theaterstuk 'Achter de Horizon'. Naast deze events worden bij alle etappes activiteiten georganiseerd die een verbeelding geven van de lokale geschiedenis. Iedereen, ook de niet-wandelaars, zijn bij deze evenementen van harte welkom om aan te sluiten. Het Vrijheidspad gaat verder richting Gelderland via Nijmegen naar de Airborne Region en eindigt bij de John Frostbrug in Arnhem, waar Operatie Market Garden stokte.

De laatste etappe, op vrijdag 20 september, loopt vanaf Oosterbeek de route van de manschappen van John Frost richting de beroemde John Frostbrug in Arnhem. Speciale gast is Caroline Frost, de dochter van John Frost, die de laatste kilometers van het Vrijheidspad in de voetsporen van haar vader meeloopt. De finish van het Vrijheidspad sluit aan op de herdenking van de Slag om Arnhem en Bridge to Liberation bij de ‘Bridge too Far’ in aanwezigheid van veteranen van de Tweede Wereldoorlog en latere missies. Deze avond is live te volgen via TV en live stream.

Deel 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Vanaf september 2024 staan we erbij stil dat in Nederland en België dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet de bevrijding startte. We herdenken de slachtoffers, staan stil bij de waarde van onze vrijheid vandaag de dag en vieren dat we in Nederland en België 80 jaar vrijheid mogen delen.