GELDERLAND - We zorgen ervoor dat geluid voor inwoners langs provinciale wegen niet te veel toeneemt. Dat doen we met geluidproductieplafonds: de maximale hoeveelheid geluid die is toegestaan op een bepaald punt. Provinciale Staten (PS) stelden in december 2024 deze geluidproductieplafonds vast.
Toename van geluid wegen beperken
Verkeer op onze provinciale wegen veroorzaakt geluid. Wie in de buurt van de weg woont of werkt, kan daar last van hebben. Onder de oude wetgeving kon dit geluid onbegrensd toenemen. Sinds de Omgevingswet op 1 januari 2024 inging, hebben we een nieuwe verantwoordelijkheid. We moeten de toename van het geluid van provinciale wegen beperken door productieplafonds vast te stellen. Geluid kan bijvoorbeeld meer worden door meer verkeer.
Wat is een geluidproductieplafond?
Langs de Gelderse provinciale wegen hebben we ongeveer 22.000 rekenpunten vastgesteld. Voor ieder punt hebben we berekend hoe hard het geluid daar mag zijn. Dit maximum noemen we het geluidproductieplafond. Om deze te berekenen maakten we een geluidmodel met geluidgegevens van de weg en bedachte rekenpunten. Deze zijn op ongeveer 60 meter van de weg, om de 120 meter en op een hoogte van 4 meter langs beide kanten van de wegen aanwezig in ons rekenmodel. Het systeem meet dus niet de geluidbelasting op woningen of in de omgeving van de weg. Om de hoeveelheid geluid te bepalen, worden alleen de onderdelen meegenomen die betrekking hebben op de weg zelf. Dat zijn de onderdelen waar we als wegbeheerder invloed op hebben.
Jaarlijkse controle
Elk jaar controleren we of het geluid onder het vastgestelde geluidproductieplafond blijft. Daarbij houden we rekening met alle wijzigingen die op of aan de weg zijn gebeurd, zoals het vervangen van het wegdek of een veranderende toegestane snelheid. Ook de hoeveelheid en samenstelling van het verkeer gebruiken we voor de berekening. Als we zien dat het geluid te hard is volgens het geluidproductieplafond, dan overwegen we maatregelen. Bijvoorbeeld de aanleg van stiller asfalt of een geluidwal, het verlagen van de snelheid of het plaatsen van geluidschermen. Elke 5 jaar zijn we verplicht een monitoringsrapport te maken. Daarin laten we aan inwoners zien of de geluidproductieplafonds worden overschreden. Dit hele bovenstaande proces levert informatie op om op tijd plannen te maken om toekomstige overschrijdingen van geluidproductieplafonds te voorkomen.
De geluidproductieplafonds staan in deze kaart