DOETINCHEM - Een varkensbedrijf in Gelderland heeft een doelvoorschriften vergunning gekregen. Met deze nieuwe manier van vergunnen wordt een maximale uitstoot bepaald en dit steeds gemeten met sensoren. Dit is het 1e bedrijf in Nederland dat op deze manier een milieuvergunning krijgt.

De afgelopen tijd hebben provincie Gelderland, gemeente Berkelland en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) samengewerkt om de nieuwe manier van vergunnen mogelijk te maken. Dit kan, omdat er nu betaalbare en betrouwbare meetapparatuur beschikbaar is. De ondernemer kan met deze vergunning zelf bepalen hoe de uitstoot beperkt wordt en kan de uitstoot betrouwbaar laten zien aan de toezichthouder.

Vernieuwende techniek

De varkenshouder wil een deel van de oude stallen slopen en 1 nieuwe stal bouwen. In deze nieuwe stal zullen 1990 vleesvarkens worden gehouden. De stal krijgt een vernieuwende techniek: een combischraper. Daarmee wordt elke dag de mest uit de stal verwijderd. Hierdoor is er minder stikstof- en methaanuitstoot en verbetert het leefklimaat van de varkens.

Op elk moment meten

Anders dan bij een normale vergunning, wordt bij deze vergunning de stikstofuitstoot uit de stal op elk moment gemeten met sensoren. Zo kan de agrariër controleren wat de invloed van de genomen maatregelen is, en dit naar eigen inzicht (binnen de regels) aanpassen. Doordat de overheid goed inzicht heeft in de echte uitstoot van het bedrijf, ontstaat er ook een verbeterde controle. Zo is er meer zekerheid dat de natuur goed beschermd wordt. Als men over de jaarlijks vergunde uitstoot heen gaat, dan moet de ondernemer een plan maken. Daarin moet dan beschreven staan ‘hoe’ onder de gestelde grens te blijven én er moet een voorstel in staan aan de gemeente en provincie ter goedkeuring.

Het doel is het belangrijkst, niet het middel

Normaal gesproken wordt in een milieuvergunning voorgeschreven hoe een ondernemer een emissiearme techniek (met weinig uitstoot van schadelijke stoffen) moet gebruiken en onderhouden. Bij een doelvoorschriften vergunning is dit aan de ondernemer zelf. Hier wordt het doel, de maximale uitstoot, het belangrijkst. Daar wordt de ondernemer op gecontroleerd. Het voordeel voor de ondernemer is, dat hij ook voer- en managementmaatregelen kan gebruiken om onder de maximale uitstoot te blijven.

In de wet is er een mogelijkheid om een nog niet officieel erkende nieuwe techniek te vergunnen, waar wel wetenschappelijk bewijs voor is. De voorwaarde is, dat de uitstoot op elk moment gemeten wordt. Van die optie is in deze vergunning gebruik gemaakt. Het officieel erkennen van technieken is een proces dat veel tijd kost.

Proef versnellen emissiearme landbouw

We vinden het belangrijk dat veehouderijen investeren in maatregelen die bijdragen aan minder stikstofuitstoot. Provincies, het ministerie van LVVN en de Coalitie Vitale Veehouderij werken daarom samen, in de zogenoemde: Versnellingsaanpak emissiearme landbouw. De actie in Berkelland is als proefonderdeel van deze samenwerking.