ACHTERHOEK - De komende periode staan de Achterhoek en de Liemers stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel activiteiten en evenementen om 80 jaar vrijheid te herdenken en vieren. Deze ondersteunen we met een bedrag van € 450.000, zodat nieuwe generaties leren van het verleden.
Terugblikken én vooruitblikken
De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen achter in de Achterhoek en de Liemers. 80 jaar vrijheid herdenken en vieren kan niet zonder stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en de actualiteiten van nu. Met veel herdenkingen, evenementen en activiteiten besteden we hier aandacht aan. Hierbij blikken we terug, maar kijken we ook vooruit.. Een belangrijk deel van het programma is gericht op de jongeren, met als doel ze bewust te maken van de waarde van vrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend! We lichten een aantal activiteiten en evenementen uit.
Vrijheid onder Voet
Eind maart 1945 werd Doetinchem door een vergissing 3 keer gebombardeerd door de geallieerde vliegtuigen. Hierbij werd het stadscentrum vernietigd en vielen er ruim 130 slachtoffers. Het project Vrijheid onder de Voet besteedt hier aandacht aan met verschillende activiteiten, waarbij zij jongeren actief betrekken. Zo werden tijdens de expositie Vrijheid onder de Voet in de Catharinakerk de bombardementen uitgelicht met foto’s, films en opgegraven brokstukken. Én gaven leerlingen van het Metzo College met vondsten van opgravingen en eigen creatieve werken antwoord op de vraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’.
Daarnaast was er op 16 maart 2025 een filmmarathon en tafelgesprek over de offers voor vrede en veiligheid in het Filmhuis Amphion. Hier stonden geallieerden, verzetsmensen en inwoners centraal die voor onze vredeoffers hebben gebracht. Tijdens het tafelgesprek bespraken Mart de Kruif, Ad van Liempt, Eduard Klap en Herbert Tomesen de zin én onzin van het aanvallen van burgerdoelen. Tot slot stond er van 19 tot en met 23 maart 2025 een dome van 14 meter doorsnee en 7 meter hoog op het Simonsplein. Daarin werd in 360 graden rondom het verhaal van Doetinchem voor, tijdens en na de oorlog verteld.
Herdenking bombardementen
Het comité Doetinchem Herdenkt en Viert organiseerde de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de bombardementen op 19, 21 en 23 maart 2025. Het herdenken van de bombardementen op Doetinchem vond dit jaar op 21 maart 2025 plaats in de Catharinakerk. Hierbij maakten Burgemeester Peter Hinze van Emmerich am Rhein, burgemeester Mark Boumans en gedeputeerde Peter Drenth duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Door te leren van het verleden, kunnen we het heden én de toekomst beter begrijpen. Samen met de jongeren uit de regio brachten zij stukken oorlogspuin bij elkaar. Om zo alle burgerslachtoffers van bombardementen en luchtaanvallen in de regio, maar ook over de Duitse grens, te herdenken.