DOETINCHEM - Gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en het COA ontwikkelen aan de Hamburgerbroeklaan (tegenover het politiebureau) in Doetinchem een nieuw, woonconcept, waar asielzoekers en inwoners van Doetinchem zij aan zij kunnen gaan leven, leren en werken. In de afgelopen periode hebben de drie initiatiefnemers onderzocht in hoeverre deze woongemeenschap haalbaar lijkt en de seinen staan op groen.
Samen leven in de Naoberhoek
150 Doetinchemmers (circa 80 appartementen) en 150 asielzoekers (circa 40 appartementen) wonen straks samen in één gebouw. Sociale dienstverlening, werk, onderwijs en dagbesteding worden geregeld. Dit draagt bij aan een goede inburgering van de asielzoekers binnen de Doetinchemse en Achterhoekse samenleving.
“In de Naoberhoek komen bij voorkeur asielzoekers wonen die grote kans hebben op een verblijfsvergunning. Zodra ze deze hebben, gaan ze naar een andere woning, liefst in Doetinchem of de Achterhoek. Door hen deze zekerheid te geven, kunnen ze sneller en beter inburgeren in de Achterhoekse gemeenschap is de verwachting”, vertelt bestuurslid Joeri Kapteijns van het COA.
Ingrid Lambregts, wethouder gemeente Doetinchem vult aan: “Samen met andere organisaties willen we ervoor zorgen dat bewoners van de Naoberhoek elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. We denken dat deze vorm van naoberschap hier past en werkt. Dat weten we natuurlijk niet zeker. Aan de voorkant denken we hier samen met alle andere organisaties goed over na.”
Een unieke woongemeenschap
De bewoners leven straks samen in één markant gebouw. “We zoeken huurders die gemotiveerd zijn om bij te dragen aan deze woongemeenschap”, vertelt Saar Veneman, directeur-bestuurder bij Sité.
De locatie aan de Hamburgerbroeklaan vraagt om een gebouw dat een plek vormt voor spontane ontmoeting. Zowel ontmoeting tussen bewoners onderling, als ontmoeting met bewoners van de wijk en Doetinchem. Zo komt er een koffiecorner en een multifunctionele ruimte waarin allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals samen koken of het organiseren van evenementen. Het gebouw krijgt een binnenhof die zo wordt ingericht dat ook hier ontmoeting en samenwerken wordt gestimuleerd. Bewoners, asielzoekers en Doetinchemmers wonen door elkaar, op verschillende plekken in het gebouw. De kracht van de Naoberhoek moet juist in díe verbinding liggen.
Als de gemeenteraad in september 2024 groen licht geeft voor de verdere uitwerking van de plannen, dan zou de bouw op z’n vroegst in de 2e helft van 2026 kunnen starten.