De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van zijn strafeis: “Tegen beide verdachten is een overvloed aan bewijs voorhanden, dat onder meer bestaat uit ontsleutelde Encrochat-berichten, camerabeelden en telefoongegevens.”
Een 42-jarige Arnhemmer was volgens het OM de rechterhand van één van de drie hoofdverdachten in Elrits. “Hij was het manusje-van-alles op meerdere locaties. Een voorbeeld: hij is er, met anderen, bij als in februari 2020 een grote ketel, bedoeld voor de productie van drugs, werd afgeleverd in een loods in Ede, die werd gebruikt als opslag voor chemicaliën en andere spullen bedoeld voor de productie van harddrugs. Op dat moment was al duidelijk dat de leden van de criminele drugsorganisatie grootse plannen hadden.” Daarnaast nam hij de hoofdverdachte waar toen hij in Italië vakantie vierde, terwijl in augustus 2020 in het drugslab in Wildervank harddrugs werd geproduceerd.
De andere verdachte die zich vandaag voor de rechtbank in Zwolle moest verantwoorden is een 35-jarige man uit Westervoort Hij was in drie labs (Didam, Wildevank en het Belgische Gent) volgens het OM aan de slag als kok, maar wierp zich ook op als chauffeur en opbouwer.
Didam
Eén van de grote drugslabs waar beide verdachten bij betrokken waren is die in het Gelderse Didam. Daar komt in maart in 2020 de productie van amfetamine op gang. In de tweede week van april is dat lab ontdekt en opgerold.
Het OM over de 42-jarige Arnhemmer: “Hij gold in Didam als een soort van conciërge. Hij wist van de hoed en de rand en had vaak contact met anderen over problemen bij de productie. Zo moesten er gaandeweg meer spullen naar het drugslab komen; hij was één van de mannen die dat regelde. Er werd bijna dagelijks veelvuldig met elkaar gecommuniceerd over werkzaamheden in dit drugslab.”
Tijdens het productieproces is het, zo blijkt uit onderlinge communicatie, de 35-jarige verdachte uit Westervoort die in het drugslab meerdere kookrondes deed. Hij stuurde op gegeven moment een veelzeggende foto door, zelf achteroverleunend met zijn voeten in beeld, waarop te zien is dat een vuur onder een ketel brandt: ‘Het kampvuur’, is de begeleidende tekst. Het OM: “Uit deze communicatie blijkt dat hij werkzaam was in dit drugslab. Hij besprak uitgebreid het productieproces, de resultaten en de bijkomende problemen, want lang niet alles ging goed tijdens het productieproces. Deze twee verdachten zijn meerdere keren op de locatie van het drugslab in Didam, wat blijkt uit de camerabeelden, de locatiegegevens van hun telefoons én de Encrochats.”
Elrits
In het Elrits-proces draait het om voorbereidende werkzaamheden voor en het runnen van een netwerk aan (synthetische) drugslabs in Didam, Wildervank, en Gent en opslaglocaties in Ede, Loil en Borculo. Ook hadden de verdachten plannen op nog meer drugslabs op te zetten op concrete locaties in Midlaren en Haarle, waarbij deze voorbereidende werkzaamheden werden gefrustreerd doordat onder meer de buren alarm sloegen.
Sommige labs waren al in werking, anderen nog in de voorbereidende of opbouwende fase. Zo werd er een groot drugslab in Deventer gezamenlijk opgebouwd en enkele dagen voordat de productie zou aanvangen weer afgebroken, omdat ontdekking werd gevreesd. Volgens de landelijke onruimingseenheid (LFO) was is er in het drugslab in Wildervank op ‘industriële schaal’ geproduceerd.
Voor de rechtbank in Zwolle komen, verspreid over een aantal zittingsdagen, in totaal 15 verdachten aan de beurt. Ze waren in wisselende samenstellingen betrokken bij het geheel. In deze zaak komen de drie hoofdverdachten later deze maand aan bod. Zij worden gezien als de leidinggevenden en investeerders. Op 18 maart verschijnt een 35-jarige Zwollenaar, op 26 maart een 37-jarige verdachte uit Deventer en op 28 maart een 34-jarige verdachte uit Velp.