DOESBURG - De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Doesburg voor mishandeling van zijn vader, bedreigen van zijn zus en vader en vernielingen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 32 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet de man meewerken aan een ambulante behandeling.


De man maakte zich schuldig aan huiselijk geweld in de nacht van 25 maart 2023. Hij ging midden in de nacht naar de slaapkamer van zijn vader. Toen hij de kamer binnenkwam, sprong hij bovenop zijn vader die in bed lag te slapen. Hij stompte en sloeg hem meerdere keren met zijn vuisten tegen het hoofd en het bovenlichaam.

Vervolgens ging hij naar beneden en kwam terug met meerdere messen. Zijn vader probeerde een deur dicht te duwen om zichzelf tegen (de woedeaanval van) zijn zoon te beschermen. De messteken gingen door de deur op de plaats waar de vader stond. De man ging vervolgens met de messen in zijn handen naar de slaapkamer van zijn zusje. Hij maakte zwaaiende bewegingen met de messen in de richting van zijn zusje en hield het keukenmes naast haar keel.

Bedreigende en angstige situatie

Met dit geweld veroorzaakte de man een enorm bedreigende en beangstigende situatie voor zijn vader en zus. Dit kwam voor hen volledig onverwacht, er ging geen concrete aanleiding aan vooraf. Zij zouden zich veilig moeten voelen in hun eigen huis, bij hun zoon en broer. Uit de getuigenverklaringen maar ook tijdens het spreekrecht van de vader tijdens de zitting blijkt duidelijk hoe ingrijpend deze nacht voor hen beiden is geweest.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Kijkend naar de ernst van het geweld kan niet worden volstaan met een andere straf dan een gevangenisstraf. Tegelijkertijd houdt de rechtbank bij het bepalen van de straf rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan ernstige depressie, psychotrauma en een stoornis in het cannabisgebruik. Deze stoornissen werkten door op zijn gedrag.

Strafbepaling

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 32 dagen voorwaardelijk, met aftrek van het voorarrest en met een proeftijd van drie jaren, passend. Dit betekent dat man niet weer terug de gevangenis in hoeft, maar direct het werken aan zijn problematiek kan voortzetten.