In de eerste zaak gaat het om 'een persoon die zich achter het toetsenbord niet kan beheersen', zei de officier van justitie op zitting. Het gaat volgens hem om een overbekend patroon: iemand is het niet eens met wat hij op internet of social media hoort, leest of ziet en meent dan onmiddellijk te moeten reageren in bedreigende, kwetsende of beledigende taal. En als degene later wordt verhoord door de politie, is er altijd weer het verhaal dat “het zo niet was bedoeld” of dat het in een opwelling was gedaan”.
Zo verklaart ook de 25-jarige verdachte uit Eijsden in deze zaak bij de politie. Hij vindt het een domme actie, ”effe snel gedaan”, vanuit zijn bed. En over de bedreiging: “het is onzin, het zijn maar woorden.” Volgens de officier van justitie ziet de aangeefster in deze zaak dat anders en voelde zij zich wel degelijk bedreigd. De officier van justitie:
Ik snap niet dat verdachte er niet bij heeft stil gestaan, wat zijn naargeestige bericht voor een ander zou kunnen betekenen. Misschien helpt het als verdachte een volgende keer als hij in een opwelling een lelijk bericht wil sturen, dat eerst laat lezen aan zijn moeder.
Tegen de 25-jarige man uit Eijsden die niet op zitting verscheen, eiste het OM een taakstraf van 40 uur waarvan de helft voorwaardelijk.
Gemene fabels
In de tweede zaak betoogde de officier van justitie dat het de taak van de Nederlandse samenleving is om beledigende en haatdragende uitlatingen stevig de kop in te drukken. In die zaak zou een 61-jarige man uit Doetinchem bij een live radioprogramma hebben ingebeld en Joden hebben beledigd. In de uitzending van 11 september 2019 zei hij dat het dragen van de Davidsster, die Joden in het Derde Rijk verplicht moesten dragen, met voorbedachten rade is geweest zodat Joden de slachtofferrol kunnen spelen. Daarnaast heeft hij nog twee uitspraken gedaan die volgens het OM ook een negatieve conclusie over Joden bevat en Joden in de ogen van anderen in een kwaad daglicht zet.
Het radioprogramma ging over een tentoonstelling over de vormgevingsuitingen van het Derde Rijk. De verdachte heeft volgens het OM misbruik gemaakt, en kunnen maken, van een discussie over deze tentoonstelling om ‘gemene fabels’ over Joden de ether in te slingeren. Op zitting van vandaag heeft de verdachte zijn excuses aangeboden. Dat deed hij ook aan de twee aangevers die aanwezig waren. De man uit Doetinchem is bereid om 250,- euro aan immateriële schadevergoeding te betalen aan één van de aangevers. Die aangeefster gaat het bedrag aan de Anne Frankstichting overmaken, zo liet zij weten.
Te lang aan het woord
In deze zaak heeft het OM heeft serieus overwogen of het niet ook de radiopresentator moest vervolgen. Tegen hem was ook aangifte gedaan. De presentator had volgens het OM eerst de 61-jarige verdachte uit Doetinchem veel te lang aan het woord gelaten. Twee weken later had hij ene Mario minutenlang laten praten over de wenselijkheid van het uitroeien van Joden. Daarbij had de presentator ook nog geïnteresseerde vragen gesteld om het één en ander nog duidelijker te krijgen. Het is politie en OM overigens niet gelukt om achter de identiteit van Mario te komen.
Het OM heeft uiteindelijk besloten de programmamaker niet te vervolgen. De uitkomst was volgens het OM te onzeker, ook omdat het in deze zaak ging om een min of meer overrompelde radiojournalist. Tegen de man uit Doetinchem is een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur geëist.
In beide zaken doet de rechtbank op 1 juli uitspraak.